Skip to content
Rueda wijn contest

Lekker wijnen

5/5

Vond je dit bericht leuk? Deel het dan met vrienden. Merci alvast! 

We zijn ondertussen al bijna een maand ver in 2022… en eind vorig jaar won ik een heel leuke wedstrijd waarbij ik mezelf ‘Rueda winefluencer 2022’ mag noemen. Op het spel stond uiteraard een jaar lang het gezicht zijn van Rueda wijnen, 5000 euro en een reis naar de wijnstreek zelf! Heel mooie prijzen dus waar ik alles voor in de strijd gegooid heb én al een geluk ook gewonnen heb. Je kan hierover ook meer lezen op de blog van Rueda wijnen zelf. 

Rueda… watte?

Rueda staat voornamelijk gekend voor de witte wijn die ze produceren. De bekendste druivensoort in de streek is ‘verdejo’ en heeft over het algemeen frisse en citrusachtige smaak, al is iedere wijn uniek natuurlijk en zal dit van soort tot soort verschillen. 

Vergis je echter niet, de wijnen uit Rueda zijn veelzijdig en je kan er zeker ook blends terug vinden en wijnen van andere druivensoorten. Ook produceren ze mousserende wijnen, houtgerijpte wijnen (die trouwens héél lekker zijn!), versterkte wijnen én ja ook rode wijnen maar die zijn echt sterk in de minderheid (slechts 2% van de productie). De wijngaarden liggen op grote hoogte, zo’n 800 tot 850 meter boven de zeespiegel en er heerst een continentaal klimaat. Daardoor zijn er grote temperatuurverschillen waarbij de druiven overdag door de hitte stevig zweten en in de nacht koelt het zo hard af dat ze als het ware gaan ‘bibberen’. De oogst gebeurt dan ook ‘s nachts om de koude knapperigheid van de druiven te bewaren en dat onder toeziend oog van toezichters. De oogst in Rueda gebeurt machinaal. Er valt nog heel veel over te vertellen, maar daarover doorheen het jaar meer…

Als je naar Madrid op citytrip zou gaan, dan kan je zeker ook eens een bezoek brengen aan de wijnstreek aangezien het mar op 1,5 uur gelegen is met de trein. Uiteraard kan het ook altijd een aanrader zijn om echt naar de wijnstreek op reis te gaan, wat ik dus later dit jaar ook ga doen en waar ik jullie met alle plezier in mee zal nemen. Ben je reeds geïnteresseerd in al wat plekjes in de regio en wat achtergrondinformatie? Kijk dan zeker eens op de pagina van mijn virtuele wijnreis die ik gemaakt heb in aanloop naar de wedstrijd om de Rueda winefluencer 2022 te worden. Op deze pagina kan je trouwens ook bijpassende gerechten vinden hier op de site. 

Oké, ik wil het proeven

Wil je zelf ook eens wat Rueda wijnen proeven? Bij vanoudsdezwaan kan je alvast lekkere Rueda wijnen bestellen die ik ondertussen ook (bijna) allemaal geproefd heb. Mijn favoriet? Bodega pedro escudero ‘the maker’. 

What’s next?

Omdat ik zelf ook op reis naar de regio ga en mezelf tot op heden voornamelijk als wijnliefhebber zou omschrijven ben ik recent gestart met de WSET Level 2 cursus om zo meer achtergrond in wijnen te krijgen en dus nog gerichter te kunnen bijleren. Misschien staat er zelfs wel een WSET Level 3 op het programma dit jaar, maar we zullen maar eerst bij het (bijna) begin beginnen. Een super tof jaar dat er aan komt! 

Ohja, en zet trouwens 11 juni al maar met stip in je agenda want dan is het world verdejo day! 

 

Meer info: www.ruedawijnen.be

Let’s get social!

Shopping cart