Skip to content
9bef77fb-780e-4658-9fde-b3d187462238

Het galadiner van Gault&Millau 2022

5/5

Vond je dit bericht leuk? Deel het dan met vrienden. Merci alvast! 

Een unieke ervaring

Toen oSérieux me vroeg of ik mee naar het galadiner van Gault&Millau wou, heb ik geen seconde getwijfeld. Een avond vol culinair lekkers van de beste chefs van België, daar zegt toch niemand nee tegen?! Het galadiner vond plaats ter ere van de lancering van de Gault&Millau restaurantgids 2023. Dit jaar is trouwens een speciale editie, het is namelijk de twintigste keer dat de restaurantgids gepubliceerd wordt. Ondertussen niet meer weg te denken in de straatbeelden door de herkenbare stikkers die je in bekroonde restaurants ziet hangen. Daarnaast zeg ik ook vaak al grappend dat dit mijn ‘bijbel’ is. Wanneer ik eens wat nieuws wil ontdekken neem ik de gids er bij, gegarandeerd inspiratie genoeg want je kan er zo’n 1380 restaurants verspreid over heel België terug vinden. 

Wil je mijn eigen tips van restaurants vinden? Bekijk dan zeker eens mijn volledige snackmap: Snackmap – Goestingske

Wat stond er op het menu?

Waarmee maak je een galadiner nog beter? Juist ja, door nog een heel resem aan overheerlijke hapjes vooraf te serveren. We hadden de keuze uit 8 verschillende starters. Eigenlijk wou ik schrijven dat het er te veel om te proeven waren, maar nu met het bekijken van de menu valt het me op dat ik eigenlijk alle 8 de hapjes gegeten heb haha. Een echte levensgenieter. Hieronder licht ik er enkele toe. 

IMG_9219

Het eerste uitgelicht hapje

1 van de eerste hapjes die we tegen kwamen waren de pralines gevuld met foie gras gemaakt door Alexandre Ciriello. Eigenlijk al meteen speciaal aangezien het een combinatie van zoet en hartig is. Alexandre werd bekroond als jonge chef van het jaar 2023 (Wallonië) van restaurant L’horizon in Chaumont-Gistoux. De pralines werden gemaakt in samenwerking met routedufoiegras en bestonden uit een combinatie van mi cuit foie gras, miso, gember en pindanootjes. Met deze campagne willen ze de ambacht van het maken van foie gras in de kijker zetten. De campagne is trouwens mede gefinancierd door de Europese Unie en de makers van foie gras moeten dan ook aan zeer strenge richtlijnen voldoen. 

Meer informatie over de campagne: https://defoiegrasroute.be/

IMG_9211

Streetfood op zen best

Voor de mensen die me al een tijdje volgen, die zullen het al wel weten – I love streetfood! En dat beperkt zich niet tot één land, maar eigenlijk had ik de Pakistaanse keuken nog niet vaak geproefd. De hapjes van Raffat, een restaurant in Leuven, staken dan ook meteen mijn ogen uit. Ze maakten gefrituurde semolina balletjes met kikkererwten, zoete yoghurt, munt-koriander chutney en een tamarine chutney. Een mond vol, maar ook vol met smaak! 

Habibi Brussels
'Bouchée Habibi Tatin', een combinatie van Zaatar & paprika bladerdeeg met granaatappel melasse en een espuma van labneh.
Filip Bossuwe van V-ZUG
Koninginnenhapje V-ZUG stijl met truffel
Previous
Next

Een breed gamma

Ieder hapje in detail toelichten gaat ons te ver leiden, maar graag deel ik nog enkele beelden van de starters die ik geproefd heb. Trouwens, naast alle lekkere starters was er ook een breed aanbod aan dranken. Zo werden heerlijke wijnen aangeboden, cocktails, mocktails, Fuze Tea Mock- en cocktails (heerlijk om thuis te maken overigens) en uiteraard konden bieren zoals Tripel Karmeliet en Duvel ook niet achterblijven. Voor wie het dus echt groots zag, kon je bij ieder hapje een bijpassende drank voorzien. Maar goed, we wouden graag het galadiner nog halen. 

Previous
Next

Het galadiner

Tijdens het galadiner werden er 5 gerechten geserveerd. Daar bovenop werd voor wie vegetarisch of vegan is ook de mogelijkheid gegeven om telkens voor een alternatief te gaan. Deze alternatieven werden voorzien door Chef Sebath Capela van Elements@Indrani. Hij won het groente gerecht van het jaar 2023. Ik verlekker jullie maar al te graag met foto’s van de gerechten die we mochten proeven. We hadden de eer om gerechten te proeven van Tim Boury, Peter Goossens (Hof Van Cleve), Christophe Pauly (Le Coq aux Champs), Nick Bril (The Jane) en Thierry Theys (Nuance). Een unieke ervaring dus om een menu te mogen proeven van al deze top chefs. Ieder gerecht werd daarnaast door hen persoonlijk voorgesteld op het podium en we kregen ook een blik achter de schermen wanneer Nick Bril zijn gerecht aan het bereiden was. 

Het menu: 

Coquille uit Dieppe, hazelnoot, bloemkool, pompoen & kaviaar van Tim Boury 

Tartaar van langoustines, flan van zeekat en dashi maté van Peter Goossens 

Tarbot, saus met vin jaune, cepes en schaaldieren van Christophe Pauly

Kwartel op hooi gerijpt, gelakt & geroosterd, sakura, “Wiskerke” ajuin met foie gras emulsie, hazelnoot, mousseline met truffel en lichte jus met truffel van Nick Bril

Les Trésors: texturen en ijs van chocolade, hazelnootpraliné, just van passievrucht en pandan van Thierry Theys

Shopping cart