Skip to content
JPEG-afbeelding 202

Wijntjes proeven in de Moezel

5/5

Vond je dit bericht leuk? Deel het dan met vrienden. Merci alvast! 

Wijndiploma vieren

Eerder dit jaar volgde ik met 2 vrienden de WSET level 2 cursus waar we dan ook alle 3 voor geslaagd waren. In mei kregen we ons diploma opgestuurd, dus het ideale moment om wat we geleerd hadden nog eens in de praktijk om te zetten. Wat me vooral is bijgebleven is dat je kennis van wijn nooit genoeg kan zijn en dat het heel belangrijk is om dit in de praktijk te blijven oefenen. Zo gezegd, zo gedaan dus. 

Onze keuze voor de Moezel

Wijn kan je over de hele wereld vinden en proeven maar wij vanuit België hebben toch het geluk dat we vlakbij de traditionele wijnlanden liggen. Omdat we maar een kort weekend weg konden wegens ons werk hielden we het dichtbij en kwamen we uit op de Moezel, voornamelijk gekend omwille van hun heerlijke Riesling wijntjes. De natuur is er prachtig en vanuit Antwerpen is het maar een 3 uurtjes rijden, ideaal dus. 

Een overzicht van onze uitstapjes

Omdat we toch zo goed als altijd buiten zijn, hadden we een eenvoudig gastenverblijf geboekt, lekker kitsch. Het was er prima in orde, het ontbijt was lekker én uitgebreid, de kamers waren zeer basic maar we hadden goede bedden en dat is wat telt! Hieronder kan je een overzicht vinden van wat we dat weekend gedaan hebben. 

Wil je meer plekjes te weten komen, ook buiten Boedapest? Bekijk dan zeker eens mijn volledige snackmap: Snackmap – Goestingske

Pension Elfi was onze uitvalsbasis gelegen in Maring Noviand, een klein dorpje vlakbij Lieser. In Maring Noviand was nu niet veel te beleven, naast dat het super charmant was. We trokken dus naar andere dorpjes om wijn te gaan proeven maar het was zeker en vast goed gelegen. Ook kost het echt niet veel geld en heb je er een parking aan, een zwembad en het ontbijt was lekker en uitgebreid. De kamers zoals eerder aangehaald zijn zeer basic maar wel heel netjes en aangezien je normaal gezien toch altijd in de natuur vertoeft, of in de wijnproeverijen, was dat voor ons ruim voldoende. 

Meer info: https://www.booking.com/hotel/de/pension-elfi-maring-noviand.nl.html#map_closed

 

Onze eerste wijnproeverij hielden we in Schloss Lieser, wat trouwens een prachtig kasteel is waar je ook kan overnachten. Mag het dus wat meer zijn, en je dus naast in wijn ook in luxe wil baden, dan kan je hier ook slapen en het heeft een wellness en is pal in het (kleine) centrum van Lieser gelegen. Wij deden de wijnproeverij daar die €15 euro p.p. bedraagt en je krijgt er 8 wijntjes voor, uiteraard in (soms iets te kleine) proef maten. Sommige wijntjes waren zeker lekker, maar ik nam er toch niets mee. 

Meer info: https://www.schlosslieser.de/

 

Na onze proeverij in Schloss Lieser waren we nog niet uitgeproefd dus trokken we het dorp in en kwamen we terecht bij het charmante Weinhut Hugo Hower. Hier heb je voor slechts €9,80 de proeverij die je op de foto ziet, zonder uiteraard het eten inbegrepen. Je kan voor deze prijs zelf kiezen welke 5 wijntjes je proeft en je krijgt er uiteraard ook wat uitleg bij + de volgorde waar in je ze moet proeven. Geen drankje zonder hapje, of omgekeerd telt vaak ook, dus wij namen er nog 2 flammenkuchen bij. Dé specialiteit van de Elzas kon natuurlijk niet ontbreken hierbij. 

Meer info: https://www.weingut-hower.de/

JPEG-afbeelding 94

Voor het avondeten trokken we naar het dorpje Zeltingen-Rachtig, zo’n 12 km verderop van waar we verbleven. Prima te doen met de auto dus of wanneer je echt goed weer hebt ook zeer goed te doen met de fiets. We gingen naar het restaurant Zeltinger hof daar, wat trouwens ook weer een hotel is. Aan hotels en eetgelegenheden zeker geen tekort in de Moezel dus. We aten er prima en het was meer dan voldoende. Wel duurde het eventjes voor we konden bestellen, maar goed het zat er ook stampvol. Ze hebben er trouwens een gigantische wijnkaart om van te bestellen, dus daar kom je zeker niets tekort. 

Meer info: https://www.zeltinger-hof.de/

JPEG-afbeelding 129

De volgende dag zijn we gestart met de natuur in te duiken en wat omliggende dorpjes te ontdekken. Dat moet je zeker en vast doen want alles is er zo mooi! We kozen er wel voor om relatief dicht in de buurt te blijven omdat we liever wat buiten waren en iets gingen eten en drinken (hoe kan het ook anders) in plaats van uren in de auto te zitten. Zo trokken we voor onze eerste bestemming naar Körv, da heb je als je de wijngaarden in rijdt een prachtig uitzicht zoals op de foto en kan je ook mooie wandelingen maken. Ik zou zeker aanraden om er gewoon op uit te trekken en te bekijken waar je uitkomt. Je vindt ongetwijfeld veel super mooie plekjes en charmante wijnproeverijen. 

 

JPEG-afbeelding 139

Van al dat wandelen en bezoeken krijg je natuurlijk dorst dus maakten we een tussenstop bij Weingut Otto Pauly. Je kan de uitbater hiervan op de foto zien. Otto Pauly heeft de wijngaarden samen met zijn vrouw en je kan een deeltje er van ook al rechtstreeks aan de proeverij vinden maar de meer kwaliteitsvolle lagen hoger en Zuidelijker. Wat deze proeverij leuk maakt is dat je de flessen wijn goedkoop kan kopen, maar je moet wel meteen een fles kopen. De prijzen liggen ongeveer rond de 9 à 12 euro per fles dus dat valt goed te doen. Ze hebben met verschillende wijnen ook prijzen gewonnen, en terecht! Ze zijn zeer gepassioneerd door wat ze doen, zelfs zo dat ze bijna heel de tijd mee aan tafel zitten… 

Meer info: https://www.facebook.com/Weingut-Otto-Pauly-206917072804534/

JPEG-afbeelding 154

Na de tussenstop bij Otto Pauly trokken we naar Burg Landhut, een mooi kasteel bovenaan het dorp Bernkastel-Kues. Dat dorpje moet je zeker ook eens bezoeken want is zoals de meeste dorpjes ook heel charmant. Het is wel al een iets drukker dorpje. Goed, terug over naar burg landhut, hier kan je een lekkere lunch houden met uiteraard een bijpassend wijntje. Je kan ook de kasteelruïne bezoeken maar wij gingen er gewoon iets eten en wandelden er wat rond. Zeker de moeite want je hebt er een prachtig uitzicht en de wijngaarden hier rondom zijn zo steil dat ik me afvroeg hoe je het regelt om hier niet ieder seizoen gebroken enkels aan over te houden. 

Meer info: https://www.burglandshut.com/

JPEG-afbeelding 88

Na de lekkere lunch wisten we nog van geen ophouden dus trokken we terug naar het dorpje Zeltinger-Rachtig en maakten we nog een tussenstop om tapas te eten bij Klinkerlitzche. De tapas waren hier lekker en je had ook voldoende keuze. Helaas heb ik er geen foto’s van getrokken maar van de straat dus dan zetten we die er maar op. Deze tapas bar is trouwens van dezelfde uitbaters als Zeltinger hof, maar dat hadden we pas door toen we hetzelfde personeel zagen. Vraag me niet hoe dat komt hehe.  

Meer info: https://www.zeltinger-hof.de/

 

JPEG-afbeelding 162

Na al dat eten moesten we terug over naar de kern van onze reis: wijn proeven. We zette onze toch terug naar Lieser en gingen wijntjes preoven bij weingut Stettler Söhne. Wat we tijdens onze reis zeker wouden proeven waren de wijnen beerenauslese, eiswein en trockenbeerenauslese, gaande van zoet naar zoetst. Onze favoriet ging uit naar de eiswein, een perfecte mix tussen beiden en wanneer je hier bent moet je het zeker eens proeven. De wijnen zijn zeker niet goedkoop want een fles eiswein van 37,5 cl betaal je 29 euro. Je moet wel weten dat dit de enige oogst in 12 jaar was, en dat de fles al dateert van 6 jaar geleden. Dat komt omdat je eiswein enkel kan maken van druiven die bevroren zijn bij -8 graden waardoor het vocht uit de druif verdwijnt waardoor ze zeer veel suikers bevatten, maar de opbrengst natuurlijk ook veel lager is. 

Meer info: https://www.hotel-stettler.de/en-GB/unser-weingut

JPEG-afbeelding 79

De voorlaatste (noemenswaardige) stop die we maakten was bij weinstube zum hannes. Hier werkte een super vriendelijke dame die ons nog wat wijntjes liet proeven, maar dan was het wel goed geweest voor ons. We aten er ook nog flammenkuchen om het in stijl af te sluiten. Op zich niet super speciaal maar het was zeker en vast leuk buiten zitten daar. Nadien gingen we gezellig wat hangen aan de Moezel zelf aan de overkant tot de zon onder ging. 


Shopping cart